"Mellan raderna förstår jag att hon bor hos olika män i utbyte mot sex" - Göteborgs stadsmission

”Mellan raderna förstår jag att hon bor hos olika män i utbyte mot sex”

18 maj, 2020 • Ämne: Nyheter
Dålig ekonomi, ohälsa, trauman av olika slag, beroende och kriminalitet är alla faktorer som ökar kvinnors utsatthet och risk för att hamna i prostitution. Som ett sätt att försörja sig själva och sin familj, som ett sätt att betala för husrum och/eller droger och som ett sätt att utsätta sig själv för ett självskadebeteende med grund i tidigare trauman. I våra verksamheter får vi även kontakt med kvinnor vi vet eller misstänker prostituerar sig. I dessa möten har vi möjlighet att påbörja ett samtal som i förlängningen kan vara en viktig del i kvinnans väg till förändring. Här beskriver vår en av våra stödassistenter hur en sådan situation kan se ut, baserat på olika verkliga möten. Namnet har inget med berättelsen att göra.

”Jag har träffat Anna några gånger redan, men det var först nu hon tog kontakt med mig. Hon frågar om det finns ett par hela skor som hon kan få. Jag tar fram några skor från förrådet, Anna provar några olika och bestämmer sig för ett par gymnastikskor. De är begagnade men hela och rena. Medan hon provar skorna frågar jag Anna hur hon har det ekonomiskt och hur hon bor. Hon svarar fåordigt och är på sin vakt, men säger att hon inte direkt har någon inkomst så pengar är det dåligt med. Hon svarar svävande på frågan om hur hon bor. Jag säger att hon gärna få lägga sig och vila i kyrkbänkarna om hon är trött, visar var det finns filtar att lägga om sig.

Några timmar senare när Anna har vaknat frågar jag om hon är hungrig. Det är hon. Anna får måltiden gratis. Jag sitter kvar med henne en stund och vi fortsätter prata. Mellan raderna förstår jag att hon bor hos olika män i utbyte mot sex. Jag leder in samtalet på att jag kan hjälpa till med att söka boendeplats via socialtjänsten. Det är hon intresserad av och säger att ”det är inte alla män som är så snälla, ibland har man otur”.

Anna lämnar S:t Johanneskyrkan för dagen, men jag fortsätter att träffa henne regelbundet. Så småningom lämnar hon med min hjälp in en ansökan om boende till socialtjänsten.”

Vill du vara med och stötta vår verksamhet?

Swisha 90 01 702. Tack.