Möten, mat & musik - Göteborgs stadsmission
St Johanneskyrkan-stadsmissionen

Möten, mat & musik

17 november, 2017 • Ämne: Nyheter
Det är vad fredagskvällarna i S:t Johanneskyrkan handlar om. Här spelar scendebutanter och erkända artister inför stamgäster och nya besökare, i vad som skulle kunna vara stans mest avslappnade konsertmiljö.

Kulturfredagarna i S:t Johanneskyrkan har anordnats i drygt fem år och drivs sedan årsskiftet av Anna Fagerberg och Stina Landahl. Det är Anna som står för bokningarna av artister, men den här gången var det Sophie Apell som kontaktade Stadsmissionen på en chansning.
– Jag mailade och frågade om de hade livemusik någon gång och om inte, om de ville börja med det, säger hon.

Det visade sig vara en legitim chansning. I S:t Johanneskyrkan spelar varje vecka olika artister inför en välfylld lokal. Oftast är det runt 70 personer som besöker kulturfredagarna för att äta mat, lyssna på musik och umgås. Sophie, Adrian och Sofia är egentligen inte ett band men de har spelat tillsammans många gånger förut.
– Vi brukar bjuda in varandra till våra grejer. Nu ska vi köra mina och Sophies låtar, säger Adrian. Och Sofia har sjungit med oss så många gånger förut, så…
– Jag kan låtarna, flikar Sofia in.

I princip är alla som vill välkomna att spela i kyrkan på fredagar. Hittills har det varit stor blandning av artister. En del är redan etablerade, andra har gjort scendebut.
– Det är väldigt prestigelöst. Om man ska göra fel någonstans, om man ska spela fel, så är det här det perfekta stället. Alla är ändå så välkomnande, säger Anna Fagerberg.

Känner artisterna till kyrkan och verksamheterna här?
– Många gör det, inte alla såklart. Jag brukar förklara för dem lite för det är inte som en vanlig spelning direkt, det är ju lite speciellt. Så jag har haft några som kommer hit och blir lite ställda. Men samtidigt har jag haft folk som kommer hit och säger att ”jag brukar ta betalt men jag vill spela här för att det är ett så bra ställe och jag vill ställa upp och göra någonting”, säger Anna Fagerberg.

Att det är blandade nivåer och olika stor vetskap om kyrkan tycker Anna bara är roligt. Hon jobbar för att få en mix av människor till fredagarna, både när det kommer till artister och besökare.
– Jag har sett superfina saker hända här inne. Det kan vara två människor som annars kanske aldrig skulle ha mötts, som sätter sig och pratar med varandra. Unga och äldre, som kommer från olika bakgrunder, som sätter sig tillsammans. Jag har inte tjuvlyssnat på dem, säger hon och skrattar till, men man ser att de hamnar i diskussioner och samtal. Det är fina och spännande möten. Det är det jag verkligen vill åt.

Hon berättar om en gång då en ung kille kom för att spela för första gången på en scen. Han frågade om stämningen, om det är mingel eller om folk sitter och tittar.
– Jag sa att det kommer vara lite mingligt och det var jättebra tyckte han. Och när han kom hit ser jag en kille stå där och se lite vilsen ut, bara vad är det här för ställe? Så jag började förklara lite om Stadsmissionen, vad som händer i kyrkan, att de har olika självhjälpsgrupper och så. Då frågade han ”vad är AA för något?”. Han skulle nog aldrig kommit hit om det inte var för att han spelade. Men han satte sig, spelade och sen kom det fram folk, flera av stammisarna som brukar vara här, och pratade med honom. Jag tror till och med att jag fick avbryta för att jag skulle fråga någonting, och det tycker jag var en så himla häftig grej, säger Anna Fagerberg.

 

Vill du, eller känner du någon som vill, spela i S:t Johanneskyrkan? Kontakta Anna Fagerberg! Anna.Fagerberg@stadsmissionen.org

Glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram för att få uppdateringar om fredagskonserterna!