När inkomsten syns på tänderna - Göteborgs stadsmission
lars erikssson-gatljuset

När inkomsten syns på tänderna

3 september, 2017 • Ämne: Nyheter

För många människor med låga inkomsten blir det allt svårare att ha råd att gå till tandläkaren. Stadsmissionens Lars Eriksson möter många i behov av hjälp.

”Ett tag var tandvärken så svår att Anne-Marie Medalen Paulsen inte kunde sova. Hon gick på starka värktabletter 24 timmar om dygnet och orkade inte jobba fullt ut. Snart var värken det enda hon kunde tänka på.

– Till sist sökte jag akut till tandläkaren och de ordnade provisoriskt så att värsta värken försvann. Jag hade inte pengar att betala då, men de gick med på att vänta tills min lön kom den månaden.

För att bli helt bra fick hon veta att hon behövde göra rotfyllningar, reparera tandhalsar, skära bort bitar av tandkött och göra flera lagningar

– När jag första gången bad om en kostnadsberäkning skulle det gå på 60 000 kronor. Det är ju inte klokt!

För henne är alla dessa tusenlappar en drömsumma. Dessutom har hon tandläkarskräck sedan barnsben. Så när det visade sig vara så dyrt och behövas så många omfattande ingrepp var det nästan skönt att tänka att det ändå inte gick, ekonomiskt.

– Jag har hela livet undvikit att gå till tandläkaren.

Det har gjort det hela än värre. Och värken kom förstås tillbaka. Dessutom led hon av de där flisorna som var kvar efter de tappade framtänderna.

Anne-Marie Medalen Paulsen vände sig till Stadsmissionen för att få stöd, hon hade fått kontakt med personer där i samband med sina skuldproblem. Nu tog Lars Eriksson sig an hennes fall. Han är sjuksköterska i botten men jobbar nu som vägledare, som det kallas, och är van att träffa människor i svåra ekonomiska och sociala situationer.”

Läs hela reportaget i Arbetet.