Nicoles berättelse - Göteborgs stadsmission

Nicoles berättelse

14 oktober, 2021 • Ämne: Nyheter

Jag drömmer om att kunna ge mina barn en idyllisk julafton, men är glad om jag kan få ihop några julklappar alls. Ensamheten och att jag inte har så mycket pengar blir som tydligast på julen. Vi har ingen kontakt med min släkt. Vi har missbruk i familjen så jag får inget stöd från dem. Jag har en kronisk värksjukdom och får sjukersättning, det är mer än socialbidrag men det är ändå svårt att få pengarna att räcka till.

Jag försöker spara på alla sätt som går. Jag klipper mig alltid själv men kökssaxen. Jag har gjort det så många gånger att det blir riktigt bra, men jag drömmer om att få sjunka ner i frisörstolen och få hårbotten masserad med ett schampo som luktar gott.

Varje vecka kollar jag närbutikens reklamutskick och så försöker jag handla så billigt som möjligt, men det händer ändå att jag avstår från att äta för att barnen ska kunna äta sig mätta. Jag säger att jag inte är hungrig. Jag är så glad att mina barn får lunch i skolan så att det blir ett riktigt bra mål mat om dagen. Och de gillar skolmaten.

Det är svårt när barnen fyller år och jag inte kan köpa det de önskar eller ordna kalas på lekland, men jag försöker vara kreativ. I våras när min äldsta dotter fyllde år ordnade jag en skattjakt på gården. Några av grannbarnen var också med. När min dotter sedan själv blev bjuden på kalas ville hon så gärna gå. Jag tyckte det var jättejobbigt att inte ha råd att köpa en present. Min dotter sa att hon kunde säga att hon glömt den hemma och då kändes det ännu värre.

Förra året berättade en granne om Stadsmissionens julhjälp. Jag kunde knappt tro att det var sant när jag kom till julklappsbutiken! En kvinna tog emot mig och hjälpte mig att plocka ihop julklappar till barnen och jag fick välja julklappar till mig själv också. Alla saker var nya! Jag kan knappt minnas när jag haft kläder som ingen annan burit före mig, eller nya leksaker till barnen. Och att få välja själv, det var som en dröm.

Vi kommer få julhjälp i år också. Förutom julklappar har de sagt att vi kommer få presentkort på mat. Varken jag eller barnen gillar skinka och sill, men prinskorvar och köttbullar kommer definitivt finnas med på julbordet i år!

/Nicole*

*Namnet är fingerat av integritetsskäl