Nytt häng för unga - Göteborgs stadsmission

Nytt häng för unga

22 maj, 2018 • Ämne: Nyheter

”Det låter som en Bolibompa-grupp” sa en av ungdomarna när vi först presenterade namnet på Unga forums nya verksamhet Tisdagshäng. Kanske det tänkte vi, men Bolibompa gör ju många glada så varför inte? Grunden till denna nya glada verksamhet TisdagsHÄNG ryms i namnet, det är en tid mitt på dagen där de som vill ses och fokuserar på Hälsa, Äta, Nytänk och Gemenskap – häng helt enkelt. Att Unga forum startar just en sån här grupp kommer från en vilja att i Stadsmissionen kunna erbjuda mer verksamhet för unga på dagtid, till dem som av olika anledningar inte är i annan sysselsättning. Det ska vara lätt att vara med och upplägget ska bjuda in till att vilja prova nya saker tillsammans. Denna termin har vi extra fokus på rörelse, framförallt för att forskningen allt starkare skriker att träning är så bra för vår psykiska hälsa.


Som i all verksamhet på Unga forum utgår vi från ett hälsofrämjande perspektiv. Det är rätt vanligt idag att verksamheter har just denna grund, vem vill inte bygga på det som är bra och fungerar? Men med Tisdagshäng vill vi inte stanna i att detta är en teori, det ska omsättas i praktiken. Vi ska göra, vi ska prova, vi ska skratta när det inte går som vi tänkt, och vi ska framförallt fokusera på de små sakerna som tar oss framåt. Under de åtta träffar som är planerade för våren ska gruppen bland annat promenera i Botaniska trädgården och prova mindfulness, spela frisbeegolf i Slottsskogen och testa olika avslappningsövningar. Varje träff börjar vi med att äta lunch tillsammans, även det har såklart en funktion. Deltagarna får fylla på med energi och får chans att prata om och tänka kring hur deras lunchrutiner annars ser ut. Maten, tillsammans med motion och sömn, är ju våra grundstenar till välmående.

För några är Tisdagshäng ett sätt att få prova på nya aktiviteter som riktar sig mot rörelse och träning. För andra kan träningen ligga i det sociala, att vara tillsammans med andra i en grupp. När deltagarna frågar varandra ”vilket är ditt favoritfotbollslag då?” är det en liten och kanske obetydligt fråga, men personen blir sedd och hörd och det är värt så mycket. För vissa är sådana sammanhang en självklarhet, men för andra är det inte det. Det är en av styrkorna att ha verksamhet i grupp. Det är inte vi som professionella som gör det största jobbet, det är när det uppstår en gemenskap vi alla får vara med i.

En av gångerna på Tisdagshäng skulle gruppen prova på yoga. Hmm. Någon deltagare hade gjort detta många gånger förut, men andra var lite pirriga, kanske var det jättesvårt? Väl på mattorna började vi med en stunds avslappning för att sen påbörja diverse olika tänjningar, sträckningar och mer eller mindre utmanande rörelser. Ibland var det svårt att lyfta både hand och ben samtidigt. Det såg inte lika piffigt ut som det gör på yoga-videos på Youtube och vi både frustar och stånkar. Det viktiga är att vi gör det, och vi gör det tillsammans. Att få se personen bredvid dig både försöka, klara av svåra rörelser och skratta när det inte går hela vägen är så härligt. Våra kroppar har olika förutsättningar, precis som alla människor har i livet, men att våga prova gör oss så mycket starkare bara det.

Text: Elsa Stentsröm, kurator
Bild: Sofie Eriksson, kommunikatör

Läs mer om Unga forum