Önskemål: klädbytardag - Göteborgs stadsmission

Önskemål: klädbytardag

3 december, 2018 • Ämne: Nyheter

Vinterkläder till barnen. Det var vad som efterfrågades bland deltagarna på Stadsmissionens mötesplats för familjer och unga. Sagt och gjort, tillsammans ordnade personal och deltagare en klädbytarkväll!

Det är onsdag, klockan är kvart över fyra och det är fullt ös inne på Drottninggatan 33. Vår mötesplats för familjer och unga är i full gång. En liten tjej springer in i pysselrummet och hälsar på volontär-Josefine, får hjälp med att ta av sig ryggsäcken och letar glatt efter sin namnbricka på bordet. Några föräldrar passar på att sitta ner och prata med varandra, andra får hjälp att fylla i ansökningar och barnen ritar.
Om ett tag är det klädbytardags, på initiativ av verksamhetens deltagare. En av dem är Mahin, som också var med och planerade för eventet.
– Vi pratade om att det hade varit bra, frågade personalen som var positiva och så började vi planera. Jag tycker mycket om de här kvällarna. Vi kan komma hit när vi är trötta, barnen kan leka med varandra och vi kan umgås. Vi känner inte så många andra utanför familjen, så det är jättebra att kunna komma hit och träffa andra, säger hon.


Mötesplatsen ordnas varje onsdagskväll och tanken är att det ska finnas utrymme för deltagarna att önska aktiviteter. Faktum är att hela idén om verksamheten kom från våra besökare. Efter sommarens kollo önskade många en ordnad form för att fortsätta att umgås. Så startade onsdagskvällarna, med varierande aktiviteter och utflykter, och alltid med gemensam middag. Ikväll har över 100 barn och vuxna kommit för att äta, byta kläder och umgås.


Buffén är uppdukad, restaurangen är fullsatt och det är samtal igång i alla hörn. Allt eftersom folk har ätit upp går de upp i omgångar till rummet som ikväll är omgjort till en butik. Alla som vill har i första omgången fått en biljett som räcker till tre plagg, per barn. För dem som vill kika mer görs fler rundor. Under tiden tittar barnen på film, äter popcorn och ritar tillsammans med volontärer och personal nere i restaurangen.
Strax efter klockan sex börjar många röra sig hemåt. Utanför porten står två kvinnor med välfyllda påsar och pratar. De berättar att de är nöjda med kvällen.
– Det är väldigt skönt att få hjälp med grejer till barnen, säger en av dem och får medhåll av sin vän.

Text och foto: Frida Lundmark