Second hand: för människor och miljö - Göteborgs stadsmission

Second hand: för människor och miljö

11 juli, 2018 • Ämne: Nyheter
Visste du att vår second hand-verksamhet gör skillnad för både människor och miljö? Här kan du läsa om hur det fungerar!

Hållbarhet, arbetsintegration och överskottet till Göteborgs Stadsmission

Vi brukar beskriva det som att vår second hand-verksamhet bidrar till ett mer hållbart samhälle på tre olika sätt.
  • I våra butiker och på vår insamlingscentral jobbar, praktiserar och arbetstränar människor som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden. Här får varje människa växa i sin egen takt med hjälp av olika insatser och kompletterande program.
  • För att producera ett par nya jeans går det åt 6200 liter vatten. För en t-shirt i bomull går det åt ca 2600 liter (källa: naturskyddsföreningen). Dessutom används ofta bekämpningsmedel, blekmedel, färg och olja i klädproduktionen. Genom att handla second hand bidrar du till en minskad nyproduktion, vilket gynnar miljön.
  • All vinst från vår försäljning går oavkortat till Stadsmissionens gåvofinansierade verksamheter. Där arbetar vi bland annat med vägledning för människor i hemlöshet, fattigdom och missbruk. Vi delar ut bröd, presentkort på mat, driver en kulturverksamhet, mötesplatser, en samtalsmottagning, ordnar aktiviteter för barnfamiljer och unga, och mycket mer.

 

Rekvisitioner till våra second hand-butiker

Vi tror på att alltid jobba för att hjälpa människor att återfå makten över sitt eget liv. Det är ett perspektiv som genomsyrar våra verksamheter och tar sig uttryck på olika sätt.

Ett exempel är att vi delar ut rekvisitioner till våra second hand-butiker istället för att dela ut plagg. Även när pengarna inte räcker till i den takten barnen växer ur sina kläder, vet man som förälder bäst själv vad ens barn behöver. Eller vad man själv behöver. En rekvisition fungerar som ett presentkort, kunden går själv och väljer det som passar och betalar i kassan med sin rekvisition. Däremot delar vi även ut kläder och skor vid akuta behov. Kommer man in genom dörren utan skor ska man kunna gå därifrån med ett par på fötterna.

På det här sättet gör din gåva till våra second hand-butiker nytta även för våra besökare. Har du kläder, skor eller prylar du inte längre använder? Skänk dem hemskt gärna till någon av våra butiker!