Skol-kit - akut insats för att underlätta skolstarten - Göteborgs stadsmission

Skol-kit – akut insats för att underlätta skolstarten

14 augusti, 2023 • Ämne: Nyheter

Den här veckan drar en ny skoltermin igång. Skolstarten kan vara en stressande tid för barnfamiljer. Särskilt för dem som lever med mycket begränsade ekonomiska resurser. Barnen växer snabbt under sommaren och plötsligt passar inte kläderna längre.
”Många av dem vi möter lever på marginalen hela tiden och det finns inget utrymme för nytt. Barnen kanske i viss mån kan ärva av varandra, men kläder håller inte hur länge som helst,” säger Emma Anderberg som är enhetschef på Göteborgs Stadsmission.

När både förskola och fritids i all välmening uppmanar till kläder efter väder och extra ombyten i korgen på hyllan kan det skapa en stor stress hos de föräldrar som kommer till Göteborgs Stadsmission. Emma beskriver hur de här familjerna lever med en ekonomisk oro hela tiden. De går in i hösten med den tuffa sommaren bakom sig där de har högre kostnader för mat när barnen inte äter i skolan.
”Det finns aldrig någon ekonomisk återhämtning för dem. Det är en enorm stress. Kläder och skor är viktigt. Särskilt för de äldre barnen. Vi hör berättelser om barn som inte vill gå till skolan för kläderna är trasiga, för små eller helt enkelt fel typ av kläder. De blir indirekt retade för sin fattigdom. Många av oss har möjlighet att förbereda oss inför hösten och vintern genom att handla på rea, men de här familjerna vi möter har inte den möjligheten. Deras ekonomi klarar inte det. Alla barn är inte heller lika duktiga på att hålla reda på sina grejer. En väska kommer bort och det finns inte pengar till en ny,” säger Emma.

När sommaren övergår i höst är det också en svår tid rent vädermässigt. Det är så många olika väder och det kan skifta snabbt mellan regn och sol. Det är ett mellanläge där barnen behöver ha med sig olika typer av kläder. Exempelvis kan gymnastiken växla mellan att vara inomhus och utomhus beroende på vädret.
”Vi vet syskon som delar på gymnastikkläder. Har de då gympa samma dag så kanske den ena av dem inte kan vara med på sin lektion,” säger Emma.
Göteborgs Stadsmission har erbjudit aktiviteter för barnfamiljer hela sommaren och de som har behövt har kunnat besöka en tillfällig gratisbutik för att välja ut kläder. Inför skolstarten kommer det även delas ut skol-kit. En ryggsäck med bland annat gympakläder.
”Detta är kortsiktiga och mer akuta insatser för att underlätta i stunden. Vi har också vägledare som kan jobba mer långsiktigt. Till exempel kan de tillsammans med föräldrarna skapa en överblick av situationen, diskutera olika beslut som rör ekonomin och se till att familjerna har det stöd från det offentliga som familjerna har rätt till,” säger Emma.

Barnfamiljerna kan också delta i olika mötesplatser och på så vis få återhämtning via både mat och gemenskap. Sådant som ökar livsglädjen och energin och som kan göra det lättare att ta bättre långsiktiga beslut, men också bryta en stressande vardag och få ha roligt tillsammans med sina barn och andra familjer.
”De här föräldrarna kämpar så för sina barn. De prioriterar alltid barnen och aldrig sig själva. Därför är det här mötesplatserna så viktiga. Det blir en chans till återhämtning i alla fall för en stund,” säger Emma Anderberg.