"Språkkaféet är jättebra för mig!" - Göteborgs stadsmission

”Språkkaféet är jättebra för mig!”

4 april, 2019 • Ämne: Nyheter

I vårt verksamhetshus på Drottninggatan träffar vi  människor som är nyanlända i Sverige. Från dessa personer har det kommit önskemål om att få öva på svenska språket. Utifrån detta startade vår medarbetare Eva Barron ett språkkafé. Det finns två grupper. En nybörjargrupp för dem som knappt kan svenska alls och en grupp för dem som redan kan en hel del.
Nybörjargruppen lär sig ord genom att peka på exempelvis kroppsdelar och saker i rummet. Den mer avancerade gruppen diskuterar olika ämnen utifrån spelkort med påstående eller bilder där deltagarna får associera fritt.
En deltagare säger så här om att vara med på språkkaféet:
”Det är bra, inte bara för språket, vi får också lära oss mer om lagarna i Sverige. Vi diskuterar fördomar. Det är socialt och jag känner att jag inte är ensam om min situation.”

Just vid det här tillfället lägger Eva ut bilder. Hon uppmanar deltagarna att välja en bild och beskriva vad som är på bilden. Deltagarna ska också reflektera över innehållet och berätta om vilka tankar eller känslor bilden väcker.
En deltagare väljer en bild på en pappa med ett barn i bärsele på magen. Det uppstår en diskussion om jämställdhet och att det är mer vanligt i Sverige än i vissa andra länder att papporna tar större ansvar när det gäller barnen.
En deltagare väljer en bild där man ser en svart siluett av ett kvinnohuvud och i huvudet syns en knyten näve.
Kvinnan som valt bilden fortsätter på spåret om jämställdhet. Hon berättar att en del kvinnor i Syrien där hon kommer ifrån inte tillåts utbilda sig eller jobba. Själv är hon uppväxt med en pappa som alltid pushat henne och gett henne samma plats som bröderna fick.
”Kvinnors makt börjar med utbildning. Om jag ska bli stark måste jag bli stark här, säger hon och pekar på sitt huvud.”

Även inom den avancerade gruppen är förkunskaperna i svenska olika och deltagarna hjälper varandra att hitta rätt ord, men också översätta från exempelvis till arabiska till svenska. En kvinna säger:
”Språkkaféet är jättebra för mig. Jag är glad här och jag lär mig att prata fler meningar och inte bara ord.”
En annan säger:
”Stadsmissionen är en jättebra organisation för både oss vuxna och våra barn.”