Stadsmissionen hyllar lunchgäster som har egen matlåda - Göteborgs stadsmission

Stadsmissionen hyllar lunchgäster som har egen matlåda

2 mars, 2020 • Ämne: Nyheter

För Stadsmissionens restaurang på Drottninggatan 33 är det självklart att ta vara på resurserna, minimera matsvinnet och begränsa användningen av engångsförpackningar. Gäster med egen matlåda är mer än välkomna.

Stadsmissionens lunchrestaurang på Drottninggatan 33 är med i projektet Engångsfritt tillsammans med Göteborgs stad, Göteborg & Co, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg. Det innebär att vi uppmuntrar våra lunchgäster att köpa take away-lunch i egen matlåda för att minska nedskräpning och miljöpåverkan.

– Vi har pratat länge om hur vi kan minska användningen av take-awayförpackningar och tycker det vore jättebra om fler av våra gäster kunde ha med sig egna lådor. Vi gillar initiativet skarpt, säger Rebecca Kedborn som är enhetschef på Stadsmissionens restaurang på Drottninggatan.

Hur bemöter ni de gäster som vill köpa sin lunch i egen matlåda?
– Vi hyllar dem! Det är ett väldigt effektivt sätt att dra ner på engångsmaterialet i vår stad. Jag tror att vi som organisation är en bra utgångspunkt för den här typen av frågor eftersom vi har en bredare målgrupp än många andra lunchrestauranger i stan. Vi har till exempel billiga kvarten varje dag, där kundkategorin är en helt annan än under de hektiska lunchtimmarna.

Jobbar ni med andra miljörelaterade frågor?
– Hela vår verksamhet bygger på donerade varor. Ungefär 95 procent av allt vi serverar är lagat av råvaror vi får in via vår matcentral. Leveranserna skiljer sig åt från vecka till vecka och från säsong till säsong, så våra kockar får vara väldigt kreativa.

Kort om restaurangen
Göteborgs Stadsmissions restaurang på Drottninggatan 33 lagar och serverar lunch som i huvudsak är baserad på räddade råvaror, eller ”funktionellt matsvinn”. Den som äter här bidrar inte bara till en bättre miljö utan även till att de allra mest utsatta människorna i Göteborg får stöd och hjälp genom Stadsmissionens sociala arbete.