Starta höstterminen klimatsmart - Göteborgs stadsmission
skolstart-second hand

Starta höstterminen klimatsmart

23 augusti, 2018 • Ämne: Nyheter
Nu är de flesta tillbaka efter semestern, barnen har börjat i skolan igen och känslan av nystart infinner sig. Den nystarten kan dock dra iväg i kostnad med alla mer eller mindre nödvändiga inköp. För att bespara plånboken, och inte minst miljön, kommer här tips på en klimatsmart start på höstterminen!
  • Träningskläder och skor. Ny termin, nya tag. Ska du komma igång med träningen, eller behöver barnen nya kläder till skolidrotten och fotbollsträningen? Passa på att köpa träningskläderna second hand för att spara pengar och bidra till återbruk.
  • Varma ytterkläder och tjocktröjor. Nu är det inte långt kvar till säsongen av stickade tröjor och mössor. Börja kika second hand redan nu för att inte behöva stressa iväg och köpa nytt när graderna väl har krupit ned och förra årets overall är urväxt.
  • Innemys. När det är dags för att kura inne med en kopp te, snarare än att fånga de sista ljusa kvällarna kan det också vara trevligt att göra det lite ombonat och mysigt hemma. I våra butiker finns gosiga filtar och fina lampor för att skapa mysbelysning under mörka kvällar. Ta gärna en titt i våra fina bokavdelningar för att fylla kvällarna med biografier, romaner och faktaböcker.
  • Middagar. Bjud hem familj och vänner på en god middag! Vill du duka upp extra fint finns gott om porslin, textil att sy dukar av och fina ljusstakar att ställa på bordet.

Därför gör second hand skillnad för människor och miljö

  • Att producera nya kläder påverkar miljön. Till exempel går det åt ca 10 000 liter vatten för ett par jeans, och ca 7 000 liter för en t-shirt. Dessutom används ofta bekämpningsmedel, blekmedel, färg och olja i klädproduktionen. Genom att handla second hand bidrar du till en minskad nyproduktion, vilket gynnar miljön.
  • Överskottet från försäljningen får tillbaka till Göteborgs Stadsmissions arbete för människor som lever under svåra förhållanden.
  • Till våra butiker kan människor som har ansträngd ekonomi få rekvisitioner, vilket innebär att de får välja ut det de själva vill ha och behöver, och betalar sedan med ett presentkort.
  • En stor del av vår second hand-verksamhet handlar om arbetsintegration. Här får människor som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden en möjlighet att närma sig den igen genom arbetsträning och praktik.

Tack för att du gör skillnad!