Vad är mensfadder? - Göteborgs stadsmission

Vad är mensfadder?

5 mars, 2020 • Ämne: Nyheter
”Ibland har jag mens i en tid där det inte finns mer pengar. Då får jag hitta på andra lösningar, som att använda trasor eller toalettpapper”

Citatet kommer från en ung person som kom till Göteborgs Stadsmission för att fråga om hon kunde få hjälp med mensskydd då hon inte hade råd att köpa själv. Och hon är inte ensam. Ändå är mensfattigdom något de flesta tror tillhör länder långt från Sverige.

Faktum är att vi ser att mensfattigdomen finns även här, i Göteborg, idag. Att stoppa papper i trosorna eller att stanna hemma från aktiviteter för att du inte har råd med mensskydd är en konsekvens av fattigdom även för göteborgare.

Vi på Göteborgs Stadsmission möter människor som varje månad är osäkra på om de kommer att ha råd med mensskydd. Våra besökare berättar om att de stannar hemma när de saknar mensskydd, stoppar toapapper eller tyg i trosorna, att de tvingas ha samma binda längre än önskvärt och tvingas välja mellan att köpa mensskydd och annat som familjen behöver.

Unga personer berättar om att stressen inför mensen tar upp en stor del av deras tankekraft. De är oroliga för att resa på sig efter att ha suttit en längre stund på en lektion i skolan, de sprider ut frågan om att få låna en binda till olika kompisar för att inte vara jobbig. De tänker på att kläderna kan bli förstörda, och när pengar knappt finns till mensskydd räcker de definitivt inte till nya jeans.

Fattigdom ska inte komma i vägen för fysiskt och psykiskt välmående, påverka skolgången eller ens sociala liv. Därför sätter vi med vår mensfadderkampanj fokus på att unga personer inte har råd att köpa mensskydd. Genom att bli mensfadder kan du bidra till att förändra det.

BLI MENSFADDER HÄR

Det här bidrar du som är mensfadder till

Med hjälp av pengarna du bidrar med som mensfadder kan vi dela ut gratis mensskydd samt hjälpa unga människor att på sikt ta sig ut ur fattigdom. Det innebär till exempel att vi kan hjälpa till med att söka jobb eller ekonomiskt bistånd. Vi arbetar också med att stötta unga som känner sig utanför samhället, vilket är en vanlig konsekvens av fattigdom. Hos oss kan en möta andra som är i samma situation eller få möjlighet att träffa en kurator.

Fler sätt att engagera dig

För att uppnå förändring behöver fler personer bli medvetna om att fattigdom finns i Göteborg, och vad det kan innebära att leva i fattigdom. Du kan vara med och bidra till att fler får upp ögonen och börjar diskutera fattigdom! Här kommer tre sätt att göra skillnad:

  • Sprid budskapet genom att dela kampanjen i dina sociala medier
  • Har du egna erfarenheter av att inte ha råd med mensskydd? Berätta gärna om dem under vår hashtag #mensfadder
  • Lär dig mer om fattigdom genom att följa oss och andra aktörer som arbetar med frågan i sociala medier