Varför behövs ett sommarkollo? - Göteborgs stadsmission

Varför behövs ett sommarkollo?

7 juli, 2021 • Ämne: Nyheter
En sommar kan tyckas enkel att fylla med aktiviteter – badutflykter, picknick, grillkvällar. Men även en enkel aktivitet blir svår när en lever med små ekonomiska medel. För de många familjer som kämpar med en tuff ekonomi är det ingen självklarhet att äga en cykel man kan ta till badplatsen, att kunna köpa solkräm att smörja in barnen med, bjuda på glass eller ens köpa mat att ha med sig till utflykten. Samtidigt ger dessa till synes små saker och aktiviteter något stort och viktigt: avkoppling och återhämtning. Vi anser att alla barn och vuxna ska ha rätt till att under semestern få slappna av, slippa oro och stress och fylla på med ny energi.

Därför ordnar vi varje år ett sommarkollo. Deltagarna som får möjlighet att åka på vårt kollo lever på olika sätt under tuffa förhållanden. Ofta med mycket små eller inga ekonomiska marginaler. När sommarlovet kommer och skolan är stängd blir den ansträngda familjeekonomin ännu hårdare belastad då barnen behöver äta även lunch hemma.

Kollot blir ett andrum där vuxna och barn kan hämta ny kraft genom lek, gemenskap och naturupplevelser. Många knyter kontakter till andra familjer, vilket också skapar nätverk och nya vänner på hemmaplan. Dagarna präglas av skratt och viktiga samtal. Flera gånger varje dag dukas det fram god och näringsrik mat och alla kan äta sig mätta. Det erbjuds aktiviteter som bad, cykling, spel, lekar, skapande, fiske och paddling. Barnen får med sig upplevelser och fina minnen från kollot som de kan berätta om när de återvänder till skolan. För några dagar får de vara barn, precis som en förälder uttryckte det.