Varför vi har en julklappsbutik - Göteborgs stadsmission

Varför vi har en julklappsbutik

20 december, 2018 • Ämne: Nyheter

Alla de julklappar som kommit in från givmilda människor i Göteborg med omnejd har packats upp i vår tillfälliga julklappsbutik. Hit får människor som sökt julhjälp hos oss komma och själva välja julklappar till sina barn.
I alla verksamheter som Stadsmissionen bedriver är det viktigt att sätta fokus på individen och att varje person själv får beskriva sina behov. Vi arbetar utifrån devisen: Vem är du och vad behöver du? Människor som lever i någon typ av utsatthet är så många gånger utlämnade till andras välvilja eller beslut. Vi vill bidra till att de här människorna återfår makten över sina liv. Det handlar om värdighet och respekt.
Det är därför vi nu för fjärde året i rad öppnat vår julklappsbutik.


När en familj kommer till butiken tas de emot av en kurator som visar runt i butiken och som hörsammar vilka specifika behov som finns. Förutom det som är framlagt i butiken finns det även presentkort på bio, varuhus och andra upplevelser. Kuratorerna försöker matcha dessa på bästa sätt utifrån önskemål och behov. Under tiden föräldrarna väljer ut kläder och leksaker kan barnen vara i en pysselhörna. Alla familjer får också hjälp med mat inför julen.


Liksom förra julen hjälper vi 700 hushåll med mat och klappar. Alla som får julhjälp har fått göra en ansökan hos oss, ungefär som en biståndsansökan, för att säkra att vår hjälp når den som har faktiska behov.
Vi vet att det finns många fler som skulle behöva hjälp, men det här är vad vi har resurser att klara av.

Utöver dessa 700 hushåll kommer omkring 2000 personer fira jul och nyår i S:t Johanneskyrkan.