Att förvandla en lägenhet till ett hem - Göteborgs stadsmission

Att förvandla en lägenhet till ett hem

27 juni, 2024 • Ämne: Boende & behandling

Som examensarbete valde Jakob Tangen, student på Högskolan för konst och design i Göteborg, att hjälpa hyresgäster inom Bostad först att skapa en hemkänsla genom att designa och tillverka föremål till deras hem utifrån deras tycke, smak och önskningar. Läs intervjun med en av hyresgästerna som beskriver hur det gick med den nya möbeln. 

Projektet beskriver det som ”att förvandla en lägenhet till ett hem är en personlig process och för dom som inte har haft ett hem på länge kan det vara en enorm utmaning, fylld av ensamhet och rädsla”.

Jag ville ha en fotölj för att jag gillar att läsa och vill komma igång med det mer. Fåtöljen är jättefin och det är roligt att ha något som ingen annan har, något som det bara finns en av. Fåtöljen känns modern och det gör inte de andra möblerna, så det är roligt att få in något annorlunda. Fåtöljen passar också i färg med andra saker jag tycker om i lägenheten. Jag brukar sitta i den och hålla på med min telefon, titta på TV och ibland försöka läsa. Jag tycker om att sitta i skräddare och fotöljen är gjord så att det går bra att göra det.

Innan har jag tyckt om mycket färg, men nu skulle det vara roligt att ha lite lugnare färger som omväxling, och fåtöljen har en mild och fin färg. Jag har börjat se min lägenhet och några av sakerna här med nya ögon i och med projektet och värdesätter de saker som betyder något för mig här hemma. Nu vet jag mer vad jag tycker om och varför.

Jag har bott i min lägenhet i mer än fyra år. Jag ville vara med i det här projektet för att jag tyckte det var roligt att det hände något annorlunda och för att jag själv har sökt in på HDK en gång för länge sedan. Jag har en del saker från när jag var ung och från min familj som betyder mycket och gör att det känns hemma. Jag känner mig trygg här. Det är tur att Bostad först finns och att jag har min lägenhet nu, /hyresgäst som bor i en Bostad först-lägenhet via Göteborgs Stadsmission och har fått en fotölj via projektet.

Cecilia Bergstedt, boendeassistent inom Bostad först på Göteborgs Stadsmission har skrivit essän Hemkänslor som tar upp samtal och tankar om vad som är ett hem och hur man skapar det. ”Grundtanken med Bostad först är att erbjuda personer som är hemlösa – och som ofta har någon form av beroendeproblematik i kombination med psykiska besvär – en lägenhet.

Det som erbjuds är alltså en lägenhet; det som återstår för personen att göra är att skapa ett hem. En lägenhet är inte per definition ett hem, det är en tom yta utan innehåll som begränsas av yttre väggar. Vi som arbetar med Bostad först kan inte erbjuda någon ett hem. Ett hem är det som invånaren skapar. Det är där den verkliga utmaningen ligger – att förvandla en lägenhet till ett hem” skriver Cecilia Bergstedt. Läs mer om Bostad först och Essän ”Hemkänslor” här!