Att bidra till förändring - Göteborgs stadsmission
Stadsmissionen Stigbergets boende behandlingsassistent

Att bidra till förändring

12 mars, 2018 • Ämne: Nyheter
Möt vår fantastiska medarbetare Klara Spidlová, som jobbar som behandlingsassistent på Stigbergets boende, ett boende belagt i centrala Göteborg och som finns till för vuxna människor som önskar stöd i drogfrihet.

Berätta – vad är det bästa med att jobba som behandlingsassistent på Stigbergets boende?
Det bästa i mitt jobb är att få vara en del i en människas förändring, att vara en del av deras historia och deras liv. Det är personen själv som gör förändringen, men det är stort att känna att jag kanske har bidragit till att hen hittat styrkan för att genomföra den.

Att jobba på ett boende är ganska speciellt. Som behandlingsassistent är du den första personen möter på morgonen och kanske den sista personen ser på kvällen. Du finns där när personen är jätteglad eller jätteledsen, och du kan vara den första som får höra när det har hänt något kul, t.ex. att personen har fått ett jobb eller en bostad. Du får helt enkelt möta personen i dennes dagliga liv.

Det som också gör jobbet intressant är att vi får möjlighet att möta så mycket olika människor, från alla olika samhällsklasser, med flera olika bakgrunder. Det kan vara alltifrån den som bor i villa, till den som bott på gatan i tjugo år, och det finns många man kan relatera till, som jag ibland tänker lika gärna hade kunnat vara min kompis om vi träffades i ett annat sammanhang.
Det gör att Stadsmissionens värdegrund är central i varje enskilt möte. Vårt uppdrag är att höja livskvalitén hos människan vi möter, och vi utgår från den enskilda individen. Det är deras historia och deras liv. Vi försöker alltid se till individens behov och se individen som en hel person. En person definieras inte av sin droganvändning, även om det är andledningen till varför vi möts på Stigberget. Personen är också en förälder, ett syskon, en arbetskamrat, en fotbollsentusiast – helt enkelt en människa med många egenskaper, känslor och drömmar.

Finns det någon vanlig dag som behandlingsassistent på Stigbergets boende?
Det finns ingen ”vanlig dag” på Stigbergets boende, det är väldigt varierande och det är det som är roligt. Men vi börjar alltid med ett morgonöverlämning och genomgång av den kommande dagen, och sen kanske jag har ett möte med socialtjänsten, ett inbokat samtal med någon av de boende jag är kontaktperson åt, därefter kanske jag gör några inskrivningar eller tar emot en person på studiebesök. Som kontaktpersoner har vi också ett dokumentationsansvar, där vi upprättar genomförandeplan med de boende, pratar om olika områden i deras liv som de vill förändra, och gör uppföljningar på det. Men det bästa är nog att det också finns utrymme till att göra andra saker, typ att åka på utflykt, spela sällskapsspel, eller helt enkelt finnas där för de spontana samtalen i vardagen, de som behövs, men som inte alltid är inbokade.
Sen är det också spännande att jobba i en organisation som Stadsmissionen, som följer med i utvecklingen, som ser vilka behov som finns i samhället och anpassar sig efter det. Det känns häftigt att få vara en del av det.

Just nu söker vi en till kollega till Stigbergets boende. Är du intresserad? Läs mer här!