”Jag har haft tur att träffa goda människor på min resa som förstår vad jag behöver, innan jag själv förstod det” - Göteborgs stadsmission

”Jag har haft tur att träffa goda människor på min resa som förstår vad jag behöver, innan jag själv förstod det”

21 juni, 2022 • Ämne: Boende & behandling

”Tack vare mina barn så orkade jag lämna min partner. När jag lämnade ville jag helst fixa med allting själv, som lägenhet och så. Vi flyttade runt en del innan vi fick en tillfällig lägenhet av socialtjänsten. Vi trivdes bra där men tyvärr kunde vi inte stanna. När vi väl kom till Villa Josefin så kändes det som att vi var på rätt väg igen.

På Villa Josefin var det lugnt. Det fanns ingen att bråka med. Och allt som fanns inom mig, det kom upp. Jag mådde så dåligt. Jag brukar inte gråta framför mina barn men när jag skulle sova så kom alla mina känslor. Jag fick hjälp att bearbeta mina känslor där. Barnen fick bra stöd av personalen, dom var väldigt fina och dom vet hur dom ska prata med människor. Vi fick tid att sortera våra erfarenheter, och dom hjälpte mina barn att förstå vad som hade hänt och att våld alltid är fel.

Ibland förstår man inte vad som är våld. Jag trodde det bara handlade om fysiskt våld, att någon slår. Men när man börjar prata om detta så fattar man att våld är jättestort. Jag har förstått vad jag har gått igenom nu och jag fick komma åt mina känslor där inne, det som jag har gömt inom mig. På något sätt fick jag veta vad jag behöver för att må bra och kunna planera för framtiden. Personalen på Villa Josefin uppmuntrade mig och bekräftade mig att jag hade gjort rätt som lämnade honom. Dom har varit med i hela processen och jag har aldrig känt mig ensam. Om något händer idag och jag känner mig ledsen kan jag alltid ringa. Jag har någon som lyssnar på mig. Det har betytt jättemycket att få stöd och hjälp av personalen på villa Josefin. Jag kommer aldrig glömma personalen som jobbade där. Dom räddade livet på mitt barn, och på mig också. Dom hjälpte oss på alla sätt.

Jag har aldrig varit orolig för mitt jobb, bara att hitta ett boende. Om jag hade vetat att jag hade haft ett boende att komma till hade jag lämnat min relation mycket tidigare. Efter en tid på Villa Josefin så fick vi flytta till en temporär lägenhet. Det kändes jättebra, det kändes som om jag började växa upp igen och få ett eget liv. Det kändes bra att dom trodde på mig att jag kunde sköta mitt och mina barns liv. Men jag visste att vi inte skulle stanna där.

När vi till slut fick vår lägenhet via Nyckeln, som jag visste att vi skulle få stanna i, var det jättesvårt för mig att tro på det. Det var väldigt stort. Jag har inte pratat med andra människor som levt detta livet men jag tror alla har samma bekymmer och tänker – ”Hur kommer mitt liv se ut imorgon?” Att lämna sitt boende utan att veta var du ska, det är jättesvårt. Det är mardrömmen i livet. Det är svårt att finna ord för att beskriva vad jag känner. Jag grät och jag exploderade av glädje när jag fick vår egna lägenhet.

Vi som har hamnat i den här situationen, det är inget man önskar sig. Jag har haft svårt att acceptera varför det är jag som ska lämna mitt hem, mitt jobb och allt? Det är dubbelt svårt när man har barn. Jag är tacksam att det finns hjälp och skydd att få, det är väldigt tryggt och bra.

Jag skulle inte säga att jag är stark person. Jag har haft tur att träffa goda människor på min resa och som förstår vad jag behöver, innan jag själv förstod det. Det har också varit viktigt för oss att komma tillbaka till jobb och skola. Jag mår bra av att jobba och att göra någonting. Livet att bara sitta, det passar inte mig. Jag vill skaffa ett bra och tryggt liv för mina barn så jag blev jätteglad när jag kunde komma tillbaka till jobbet.

Jag skulle vilja uppmuntra alla som lever i våldsamma relationer att lämna sin partner, innan det är försent. Det är lätt att göra sönder saker men det är svårt att bygga om ett hjärta som har gått sönder. Det finns hjälp därute. Jag visste inte själv att jag skulle få hjälp, men det fick jag. Det här livet som jag lever idag, det är en andra chans.”

Tack ”Linda” för att du ville dela med dig av dina erfarenheter. Läs gärna mer om våra skyddade boenden här.