"Jag känner mig trygg här" - Göteborgs stadsmission
öppna förskolan-stadsmissionen

”Jag känner mig trygg här”

22 maj, 2018 • Ämne: Nyheter
Fördomar, ensamhet och slit. För att möta unga föräldrars upplevelser och erbjuda stöd, har Stadsmissionen en öppen förskola för dem som är under 23 och som väntar barn, eller redan har barn.

Isabella är nyfiken. Hon tittar med stora ögon från Natashas famn, ler lite och gömmer sen ansiktet mot axeln. Isabella, sju månader, är Natashas tredje barn. De kommer regelbundet till Stadsmissionens öppna förskola för unga föräldrar.
– Det känns familjärt och jag känner mig trygg här. Som att jag har dem bakom mig. Det är inte bara att jag kommer hit med barnen och leker, jag kommit hit och umgås. Jag kan slappna av, jag behöver inte bevisa att jag är en bra mamma. De fattar och de avlastar lite.

Isabellas syskon heter Melina och Lorenso, och är 5 respektive 2 år. Natasha är 28.
– Jag har gått här med alla mina barn. Melina dotter är lite äldre, hon gillar att pyssla och är ganska ordningsam. Min son är jätte, jättebusig. Isabella är väldigt lugn, hänger på och skrattar mycket åt det hennes bror gör. Lorenso är hennes största idol.

stadsmissionen-öppna förskolan

Natasha var 23 när hon fick sitt första barn. Hon har gått på flera andra öppna förskolor tidigare, där var hon alltid yngst. Med tanke på de många blickar och kommentarer hon fått om hennes sätt att leva sitt liv, tycker hon att det är skönt att ha andra i samma ålder omkring sig.
– Många reagerar när man är under 30 och har tre barn. Jag tror också att unga föräldrar känner en extra stor press i att bevisa sig själva. Man får så många kommentarer om att ”du kommer aldrig få sova” eller ”det livet du lever nu är borta”. Det gjorde att jag hela tiden kände att jag behövde bevisa att jag visst klarade av det. Att jag orkar. Så kändes det väldigt länge.

Den känslan är Natasha långt ifrån ensam om. Många av våra besökare uttrycker att det finns en styrka i att träffa andra unga föräldrar. Här kan man mötas på samma nivå. Här finns plats för lek och bus, men också för umgänge och samtal. Både med andra föräldrar och med personal. För Natasha öppnade förskolan dörrar till Stadsmissionens andra verksamheter som riktar sig till barn, unga och familjer. Bland annat till samtalsmottagningen, vilket så småningom ledde vidare till en annan samtalskontakt hon fortfarande går till.
– Jag och min dåvande kille levde i ett destruktivt förhållande. Jag var tillsammans med honom i sju år, och han åkte in och ut ur fängelset under de åren. När jag var gravid med min son kom han ut ur fängelset, men sen försvann han i missbruk och då lämnade vi honom.
– Jag gick här och låtsades att allt var bra, att han var en normal pappa. Men det var ju inte bra. Nu när jag är lite äldre har jag berättat hur det ligger till och fått väldigt bra hjälp, både från kuratorn här och personalen på öppna förskolan.

stadsmissionen-öppna förskolan

Isabella har hunnit ta en powernap i bärsjalen, vaknat igen och roas nu av en trähumla på hjul, som Berit från personalgruppen drar fram och tillbaka över bilmattan. Snöret är roligast. Hon plockar upp leksakerna en efter en och smakar på dem.
– Jag önskar att jag hade insett tidigare att det är okej att prata med någon om allt. Jag hoppas att andra får höra det. Det behöver inte handla om problem med den andra föräldern, det kan vara vad som helst. Tycker du att det är jobbigt ibland att vara förälder? Det är okej. Man är ingen dålig mamma för det. Det är jobbigt och man behöver faktiskt inte göra alltid själv. Det är faktiskt helt okej att ta hjälp.

I höst ska Natashas sambo ta över föräldraledigheten och hon ska fortsätta med sina studier till att bli tandsköterska. Men till dess fortsätter vardagslivet med lämning, hämtning, träning och umgänge med vänner. I sommar väntar en semester tillsammans med sambon och barnen.
– För några år sedan var jag med på Stadsmissionens sommarläger. Då, när jag var ensamstående, hade jag inte råd att ta med barnen på en massa aktiviteter. Då var det helt fantastiskt att få komma dit. Det öppnade verkligen dörrar. Men nu i sommar ska vi faktiskt till Turkiet.

Om stadsmissionens öppna förskola för unga föräldrar

  • Verksamheten startade januari 2014
  • Öppna förskolan riktar sig till unga föräldrar och deras barn (mamman under 23 år vid första barnet).
  • Vi har öppet Tisdagar kl 13 – 16 samt Fredagar kl 10 till 14.
  • Ingen föranmälan, bara att knacka på.
  • Ingen kostnad – vi bjuder på fika samt gemensam lunch på fredagar.
  • Ibland gör vi utflykter tillsammans; Borås Zoo, Alfons Åberg-huset, stadsbiblioteket, sjöfartsmuseet eller något liknande.
  • Vår personal är mycket kunnig och erfaren – med bla en förskollärare.

 

Stöd vårt arbete

Swish nr: 90 01 702

Genom att swisha en valfri gåva bidrar du snabbt när det behövs som mest.

Bli månadsgivare

Text och foto: Frida Lundmark, kommunikatör

Läs mer om vår öppna förskola